Съобщителна техника в Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Съобщителна техника

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Всяка седмица „Сторник“ представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.“Опълченска“ 66 в София.

Ако и вашата институция – музей, архив, библиотека, галерия и т.н., желае да си партнира със „Сторник“, пишете ни на info@stornik.org.

Национален политехнически музей разполага с богата колекция от телеграфни и телефонни апарати. Тя е събирана в продължение на повече от пет десетилетия с идеята да бъдат съхранени исторически образци и оригинални апарати от края на XIX до средата на XX век, които са били използвани в България.

Сбирката от телеграфи на Националния политехнически музей е най-голямата в страната. Тя включва жични и безжични морзови апарати, както и устройства с клавиатура, пишещи и печатащи съобщенията с букви на кирилица и латиница. Интерес представляват и миниатюрните преносими телеграфни апарати с големината на  стандартно дамско куфарче, а също така и тези със стационарни апарати от дърво и метал, тежащи по няколко десетки килограма, чието приложение е било немислимо извън пощенските станции. Всички те са произведени в различни европейски страни като Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Руската империя, Нидерландия и дори Дания. Механизмите на много от тях са устояли на разрушителната сила на времето и функционират до днес. Във фондовете на музея се съхраняват и няколко редки телексни и телетипни апарати, използвани в пощенските станции през 70-те и началото на 80-те години на ХХ в.

Подобно на телеграфите, телефоните са произведени в различни европейски страни, най-вече в Германия. В НПТМ се съхраняват и с десетки български апарати, произвеждани между 1950 до 1990 година. Колекцията от телефони по нагледен начин регистрира бурното развитие и задълбочаващата се миниатюризация на този тип техника. Апаратите, изработени в края на XIX и началото на XX в. са по правило стенни, със слушалка, отделена от комутатора и в някои случаи с големината на портманто. Настолните апарати се появяват в първото десетилетие на ХХ век, а от 20-те години комутатора и слушалката стават едно цяло. Почти по това време се появят и първите номератори с шайба. Характерното за всички старинни образци от колекцията на музея е едно – те са истински дизайнерски произведения на техническото изкуство. Освен с учрежденски и битови миницентрали и телефонни апарати, музеят разполага и с богата колекция от военно-полеви телефони, които са служили на Българската армия от времето преди Балканската война до 60-те години на миналия век.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: