Съобщителна техника в Национален политехнически музей
Съобщителна техника в Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Съобщителна техника

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Всяка седмица „Сторник“ представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.“Опълченска“ 66 в София.

Ако и вашата институция – музей, архив, библиотека, галерия и т.н., желае да си партнира със „Сторник“, пишете ни на info@stornik.org.

Национален политехнически музей разполага с богата колекция от телеграфни и телефонни апарати. Тя е събирана в продължение на повече от пет десетилетия с идеята да бъдат съхранени исторически образци и оригинални апарати от края на XIX до средата на XX век, които са били използвани в България.

Сбирката от телеграфи на Националния политехнически музей е най-голямата в страната. Тя включва жични и безжични морзови апарати, както и устройства с клавиатура, пишещи и печатащи съобщенията с букви на кирилица и латиница. Интерес представляват и миниатюрните преносими телеграфни апарати с големината на  стандартно дамско куфарче, а също така и тези със стационарни апарати от дърво и метал, тежащи по няколко десетки килограма, чието приложение е било немислимо извън пощенските станции. Всички те са произведени в различни европейски страни като Германия, Австро-Унгария, Франция, Великобритания, Руската империя, Нидерландия и дори Дания. Механизмите на много от тях са устояли на разрушителната сила на времето и функционират до днес. Във фондовете на музея се съхраняват и няколко редки телексни и телетипни апарати, използвани в пощенските станции през 70-те и началото на 80-те години на ХХ в.

Подобно на телеграфите, телефоните са произведени в различни европейски страни, най-вече в Германия. В НПТМ се съхраняват и с десетки български апарати, произвеждани между 1950 до 1990 година. Колекцията от телефони по нагледен начин регистрира бурното развитие и задълбочаващата се миниатюризация на този тип техника. Апаратите, изработени в края на XIX и началото на XX в. са по правило стенни, със слушалка, отделена от комутатора и в някои случаи с големината на портманто. Настолните апарати се появяват в първото десетилетие на ХХ век, а от 20-те години комутатора и слушалката стават едно цяло. Почти по това време се появят и първите номератори с шайба. Характерното за всички старинни образци от колекцията на музея е едно – те са истински дизайнерски произведения на техническото изкуство. Освен с учрежденски и битови миницентрали и телефонни апарати, музеят разполага и с богата колекция от военно-полеви телефони, които са служили на Българската армия от времето преди Балканската война до 60-те години на миналия век.

Телефонен апарат Siemens W 28. Източник: Колекция на Национален политехнически музей

Телефонен апарат Siemens W 28. Производител: Siemens & Halske, Германия. Моделът е от 1928 г, а апаратът е от периода 1954-58 г. Размери: на корпуса 160 х 145 х 150 мм. на слушалката 245 мм. дължина на кабела на слушалката 1270 мм. на контактния кабел 2000 мм. Материал: метален корпус, бакелит, кабели с текстилна изолация. Моделът W 28 е бил използван в Райхспощите в Германия три десетилетия. Това е единственият чуждестранен телефон, употребяван на територията на Великобритания.

Кабелен пощенски морзов телеграфен апарат. Източник: Колекция на Национален политехнически музей

Кабелен пощенски морзов телеграфен апарат. Апаратът е бил използван в пощенска станция в Пловдив. Неизяснен производител, ок. 1900 –1910 г. Размери: основа 42 х 245 х 360 mm. печатащ блок : 40 х 105 х 230 mm.часовник: 150 х 135 х 65 mm. Материали:дърво, метал, стъкло, бакелит.

Учрежденска аналогова телефонна централа, Siemens, Германия, 1930 г. Източник: Колекция на Национален политехнически музей

Учрежденска аналогова телефонна централа за 900 поста. Производител: Siemens,Германия, 1930 г. Размери: 1500 х 900 х 770 мм. Материали: дърво, бакелит, метал, проводници. Телефонната централа е работила от деня на монтажа си до 2000 г. в сградата на Софийската съдебна палата.

„СТОРНИК“ РАЗКАЗВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ, ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди
Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника
Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини
Непознатата дворцова колекция на Национален политехнически музей
Колекциите на Национален политехнически музей: Часовници
Колекциите на Национален политехнически музей: Радио и телевизия
Политехническият музей с единствената у нас пълна колекция миньорски лампи
Колекциите на Национален политехнически музей: Битова техника
Колекциите на Национален политехнически музей: Кинотехника
Колекциите на Национален политехнически музей: Транспорт

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в „Сторник“?

Фейсбук

Ако искате да споделите забравена стара дума, народен обичай, занаят, предмет от бита, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.