Колекция  „Фототехника“  на Национален политехнически музей
Колекция „Фототехника“ на Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален политехнически музей в София се включва в инициативата на историческия сайт “Сторник”, който покани музеите, архивите, библиотеките и галериите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите колекции в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Как да се включите в тази инициатива може да прочетете в статията на Stornik.org тук.

Всяка седмица „Сторник“ ще представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.“Опълченска“ 66 в София.

Създаването на колекция „Фототехника“ на Национален политехнически музей започва от 1969 г., когато роднини на Елена Йотова – една от първите жени-фотографи у нас, даряват на музея техниката, с която е работила. Значителни постъпления идват от Техникума по фина механика в София – 1975 г., от Министерството на вътрешните работи – 1978 г., от други институции и лица.

Музейният фонд съхранява голямо разнообразие от фотоапарати с различни конструктивни особености. Най-голям е броят на меховите камери с различни формати. Голямоформатните, работещи със стъклени плаки, са използвани във фотоателиетата в началото на 20 век. Колекцията включва и средноформатни, които са два типа: работещи с плаки и с ролфилми. С такъв формат са и двуобективните стереоапарати. Те заснемат едновременно два еднакви кадъра, които при наблюдение със стереоскоп дават обемност на изображението.

Камерата на художника Ярослав Вешин

Най-старият експонат в колекцията датира от 1888 г. – компактна дървена камера „Hans Pöеck“. Тя е изработена ръчно от художника Ханс Пьок (от австрийски произход) в Мюнхен. От този тип са произведени малко на брой камери, като музеят притежава една от първите – номер 11. Тя е била притежание на известния чешки художник – който трайно свързва живота и творчеството си с България – Ярослав Вешин. Той я използва в работата си като военен художник по време на Балканските войни.

Компактна дървена камера „Hans Pöеck“, 1888 г. Колекция: Национален политехнически музей

В камерата „Hans Pöеck“ има 8 метални рамки, в които са се слагали стъклените плаки със светлочувствителна емулсия, а днес те могат да придържат изправен нарязан ролков филм тип 120. Размерите на камерата са 275 х 195 х 90 мм. Изработена от дърво и метал, несменяема оптика, от 2 менискуса, светлосила ок.f/1:8. Затвор: гилотинен от метал с пружина.

Ателиерна камера „Stella“ – производител: Neue Görlitzer Camera-Werke, Гьорлиц, Германия, ок. 1935 г. Колекция: Национален политехнически музей

В колекцията на музея има и ателиерна камера „Stella“ – производител: Neue Görlitzer Camera-Werke, Гьорлиц, Германия, ок. 1935 г. Това е голямоформатна камера с размери 2100 х 660 х 910 мм. Фирмата Neue Görlitzer Camera-Werke са произвеждали голямоформатни камери за работа в ателие, в криминалистиката и за репродукция. През 1958 г. компанията става част от групата Pentacon (Германия) и продължава да прави ателиерни камери Globika до 1991 г.

Kodak: „Вие натискате бутона, ние вършим всичко останало!“

С този рекламен лозунг фотоапаратите KODAK се появяват в края на 19 век. НПТМ притежава близо 20 различни модели от марката Kodak. Един от тях е фотоапарат KODAK №4 Cartridge, model E, произведен около 1900 г. Моделът е сгъваем, с големина на кадъра 10 х 12,5 см, може да се използва и с плаки 4 х 5 инча. Той е първият апарат с ролков пълнител, даващ възможност да се зарежда на дневна светлина. Всяка камера е снабдена с метален предходник за филмови или стъклени плаки. Размери: затворен 215 х 165 х 85 мм, отворен 215 х 165 х 235 мм. Материали: дърво, кожа, метал.

Фотоапарат KODAK №4 Cartridge, model E, ок. 1900 г. Колекция: Национален политехнически музей

Фотоапаратът на шпионите

Колекцията включва и микроформатни и миниатюрни фотокамери, т.нар. „детективски“. Най-малкият техен представител е Minox AIII от 50-те години на 20 век.

Микроформатен фотоапарат Minox „AIII“. Колекция: Национален политехнически музей

Размерите на Minox „AIII“ са следните: затворен 87 х 28 х 18 мм, отворен 104 х 28 х 18 мм. Прототипът му е създаден от латвиеца с немски произход Уолтър Зап през 1936 г., след което е патентован в Обединеното кралство през декември същата година. Със създаването на миниатюрния Minox, младият инженер успява да сбъдне страхотна мечта – миниатюризацията на фотографска камера.
Уолтър Зап е роден през 1905 г. в Рига. На 17 години започва да работи като помощник-фотограф в Талин. След 14 години труд се появява прототип на „Минокс“ – фотоапарат, който можело да скриеш в ръката си. Въпреки че камерата е била предназначена за редовна фотография, скоро става най-популярната шпионска камера в света. В целия свят са продадени около 1 млн. броя от изобретението.

Снимка за 60 секунди

В експозицията на НПТМ има няколко модела „Polaroid“, сред които е и една от първите 60 броя серийно произведени през 1949 г. камери за моментни снимки „Polaroid-95 В“ на Е. Ланд.

Днес благодарение на съвременните цифрови устройства можем веднага да видим снимките, които сме си направили, но когато през 1944 г. тригодишната Дженифър Ланд иска да види снимките от семейната ваканция, които баща ѝ е направил, това разбира се оказва невъзможно. Три години по-късно, след поредица от разработки, американският учен и изобретател Едуин Ланд представя новата POLAROID LAND CAMERA. Първият фотоапарат на корпорацията на Ланд – „Polaroid Land Camera 95“ – излиза на пазара на 26 ноември 1948 г.

Камера за моментни снимки „Polaroid Land Camera 95“, трета версия, произведена около 1960 г. Работи със средно форматен ролков филм тип 47 и заснема 8 фотографии с големина на кадъра 83х108 мм. В отворен размер – със светкавица е 260 х 200 х 260 мм, а затворен без светкавица е 120 х 24 х 60 мм. Изработен е от метал и кожа. Колекция: Национален политехнически музей

Фотоапарати не само за професионалисти

След 1924 г., с навлизането на малкоформатните 35 мм касетни фотоапарати, започва масово производство и разпространение на камери, предназначени не само за професионалисти. Пионер в тази област е фирмата „Leitz“, производител на прочутите фотоапарати „Лайка“.

Музеят притежава многобройни образци на компаниите „Alfa“, „Contax“, „Kodak“, „Voigtlander“, популярните у нас съветски апарати – „ФЕД“, „Зенит“ и др.

В НПТМ се съхранява и единствената, серийно произвеждана в България, фотокамера „Еделвайс“ (1956 г.), използваща ролфилми.

ОЩЕ ОТ КОЛЕКЦИИТЕ НА ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страниците ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в „Сторник“?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“ и „Сторник“.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.