Колекция "Битова техника" на Национален политехнически музей
Колекция "Битова техника" на Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Битова техника

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Всяка седмица “Сторник” представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.”Опълченска” 66 в София.

Ако и вашата институция – музей, архив, библиотека, галерия и т.н., желае да си партнира със “Сторник”, пишете ни на info@stornik.org.

Колекцията на НПТМ “Битова техника” предлага голямо разнообразие от уреди, създадени да служат в дома – от уреди за поддържане на комфорта в жилищата, през всевъзможни уреди, използвани в кухнята, до пособия за поддържане на добър външен вид на жените и мъжете.

Апогеят в развитието на битовата техника е след края на XIX век. Факторите, които благоприятстват този процес, са: навлизането на електричеството за битови нужди, забързаният и утилитарен начин на живот на хората от модерната епоха, а също и серийното производство, което вече е изместило занаятчийската работа. Повечето от експонатите в колекцията на музея са от началото на ХХ век.

Огромното разнообразие на дейности, които се извършват в кухнята, предопределя немалкия брой, а също и много широкия спектър на кухненски уреди, които са се използвали. Техните образци, съхранявани в музея, са преобладаващи.

За многообразието допринася и различният начин на захранване на уредите – с твърдо гориво, с газ или с електричество. Повечето експонати са производство на големи чуждестранни фирми, имащи представителства в България като Siemens, AEG, Electrolux, Kobold и др. Макар и по-малко като брой в музея се пазят и такива, които са местно производство, като например: готварската печка на „Симпадови – Плевен“, домакинските уреди на „Елпром“ – Варна, пералнята „Спътник“ на ТПК „Метал“ – Силистра и други.

Машинка за сладолед Moravia. Уредът работи, като във вътрешния метален цилиндър се постави предварително приготвена смес за сладолед. Между него и дървения съд се изсипва лед. Завъртането на ръчката задвижва металния цилиндър и греблата в него, като по този начин сместа контактува с леда и се изстудява. Производител: Чехословакия, 1950-те. Размери: диаметър – 280 мм, височина – 370 мм. Материали: дърво, метал. Източник: колекция на Национален политехнически музей

На българския потребител, особено в големите градове, не са му никак чужди почти всички новости, които европейските фирми предлагат. Това се отнася и за уредите, работещи с електричество – като например: унгарската кафеварката Orion (40-те год. на ХХ в.), немските прахосмукачки Kobold и AEG (от 20 – 30-те год. на ХХ в.), шведската подолъскачка Electrolux (40-те год. на ХХ в.), немската отоплителна печка Palux (30-те год. на ХХ в.), немският сешоар Solcal (30-те год. на ХХ в.), немската самобръсначка Siemens (30-те год.на ХХ в.) и много други.

Керосинова отоплителна печка. Производител: Perfection Stove Company, САЩ, началото на ХХ век. Размери: височина – 750 мм, диаметър – 400 мм. Материал: метал. Източник: колекция на Национален политехнически музей

Особено любопитни в колекцията са и уредите, които модерните градски семейства са използвали за разнообразяване на свободното си време: различни радиа, грамофони, телефони и т.н. Същото се отнася и за устройствата, с които българинът, отличаващ се и през тази епоха с европейския си стил, се е грижел за външния си вид: самобръсначки, маши за коса и др.

Комплект маши за къдрене на коса. Машите работят, след като бъдат затоплени в електрически нагревател. Началото на ХХ век. Дължина на всяка – 260 мм. Материали: метал, дърво. Източник: колекция на Национален политехнически музей

Колекцията от битова техника на Националния политехнически музей постоянно се обогатява. Благодарение най-вече на щедри дарители с всяка следваща година постъпленията се увеличават. А от 2015 г. насам по-големият брой от експонатите на тази колекция са част от пътуващата изложба „Техниката у дома през първата половина на ХХ век“. Изложбата е гостувала над 15 музеи от страната.

“СТОРНИК” РАЗКАЗВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ, ПРОЧЕТЕТЕ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди
Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника
Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини
Непознатата дворцова колекция на Национален политехнически музей
Колекциите на Национален политехнически музей: Часовници
Колекциите на Национален политехнически музей: Радио и телевизия
Политехническият музей с единствената у нас пълна колекция миньорски лампи

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в “Сторник”?

Фейсбук

Ако искате да споделите забравена стара дума, народен обичай, занаят, предмет от бита, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.