Национален политехнически музей. Снимка: НПТМ
Национален политехнически музей. Снимка: НПТМ

Политехническият музей спечели проект за техниката от социализма

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Проектът на Националния политехнически музей за пътуваща изложба „Техниката около нас по времето на народната власт“ получи одобрение на обявената от Министерството на културата сесия за финансиране на проекти в областта на движимото културно наследство и визуалните изкуства 2020 г. Проектът е и с най-високата оценка, споделят от музея.

Проектът има за цел да провокира интереса и обогати представата на различните публики за начина на живот в България през втората половина на ХХ век. Мобилната изложба ще включва техническа ретроспекция на предмети от всекидневната материална култура, уреди и апаратура за домашна и канцеларска употреба – показани в различна перспектива и интерпретирани по нов начин.

Очаква се темата на изложбата да привлече интереса на разнообразни групи публики. Чрез визуализацията и водещите текстове за техниката в ежедневния бит на хората ще се осветли начинът на живот по времето на социализма.

„СТОРНИК“ РАЗКАЗВА ЗА НАЦИОНАЛЕН ПОЛИТЕХНИЧЕСКИ МУЗЕЙ, ПРОЧЕТЕТЕ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди
Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника
Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини
Непознатата дворцова колекция на Национален политехнически музей
Колекциите на Национален политехнически музей: Часовници
Колекциите на Национален политехнически музей: Радио и телевизия
Политехническият музей с единствената у нас пълна колекция миньорски лампи

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страниците ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате новини в “Музейник”?

Историческият сайт “Сторник” предоставя безплатна реклама на дейността на музеи, галерии и други научни институции чрез отразяване на новини за изложби, конференции, печатни издания и др. Необходимо условие за това е да сте наш партньор и периодично да предоставяте авторски исторически материали за публикуване в “Сторник”. Тематиката на материалите, които „Сторник“ търси, са поселищна история, генеалогия, етнография, езикознание. Може да заявите партньорство на info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.