Колекция "Радио и телевизия" на Национален политехнически музей
Колекция "Радио и телевизия" на Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Радио и телевизия

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален политехнически музей в София се включва в инициативата на историческия сайт “Сторник”, който кани музеите, архивите, библиотеките и галериите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите колекции в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Ако и вашата институция желае да се включи в тази инициатива, пишете ни на info@stornik.org.

Всяка седмица „Сторник“ ще представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.“Опълченска“ 66 в София.

Във фондовете на Националния политехнически музей има близо 200 образци на радиоапарати. Повечето от тях са произведени в чужбина между 1924 и 1940 г. Сред производителите доминират фирмите Philips, Siemens, Blaupunkt и Telefunken. Има апарати, произведени в САЩ, Великобритания и Франция. Музеят съхранява и оригинален макет на първото радио на руския инженер Александър Попов, което се смята за ранен предтеча на всички радиа по света.

Музеят пази американско радио от 20-те

Радиоапарат Radiola 16 AR-924 е произведен от RCA Victor Co. Inc, Ню Йорк, САЩ, 1927 г. Размери: 410 х 210 х 190 мм. Технически характеристики: линеен, шестлампов, захранване с външен акумулатор (батерия), без вграден високоговорител, обхват на средни вълни 550 -1400 kHz. Материали: Дърво, метал, бакелит, стъкло. 

Апаратът е едно от първите постъпления във фондовете на музея. Има лесно отварящ се горен капак, който осигурява удобен достъп до сегментите на радиото. Ползвал се е със слушалки. Заради малкото си тегло и захранването с батерии е можел да бъде пренасян в различни помещения или дори на открито.

Радиоапарат Radiola 16 AR-924. Източник: Колекция на НПТМ

Българското радио „Тулан“ – „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“

В периода между двете световни войни започва производството на български радиоапарати. Малка част от тази продукция се сглобява с вносни компоненти и по чужди лицензни технологии в неголеми работилници в София. В Бургас през 1927 г. възпитаникът на френския Политехнически институт инж. Светозар Пренеров създава фабрика „Тулан“ и започва да произвежда, макар и с вносни части, радиоапарати с това име по собствена технология и дизайн, които са световно признати заради тяхното отлично качество. За годините на съществуването си фабриката произвежда общо 16 различни модели. От тях в колекцията на музея са съхранени три единици. „ТУЛАН“ е абревиатура на девиза на предприемчивия Пренеров, който разгърнат гласи: „Трудолюбието и упоритостта лансират активност и напредък“.

Радиоапарат с вертикална скала „Тулан“

Моделът е български, сглобен през 1939 г. във фабриката за радиоапарати „Тулан“ в град Бургас, Царство България, с вносни радиолампи и електрически части. Размери: 420 х 240 х 340 мм. Технически характеристики: лампов, суперхетеродинен радиоапарат, работещ на 120V, 150V и 220V. Дървената кутия на радиото е дизайнерско постижение на инж. Светозар Пренеров (копирано веднага от Blaupunkt). Материали: дървесина (специално обработена за по-добра акустика, тон и тембър) стъкло, текстил и метал.

Дизайнът на апарата е определен от съвременниците като дързък, нов, красив и необичаен. Заради отличните си качества, външният вид на апарата (за разлика от вътрешните му компоненти, които непрекъснато са били иновирани) не е бил променян много години и се е превърнал в еталон за качество и емблема на фабриката.

След Втората световна война в България, вече в държавни предприятия като „Респром“ и „Климент Ворошилов“, продължават да се произвеждат десетки модели радиоапарати. Паралелно с това на българския пазар започват да се внасят радиоапарати от Съветския съюз, ГДР и Чехословакия. Образци от всички тях старателно са събирани за колекцията на Националния политехнически музей.

Радиоапарат „Тулан“, Бургас, България, 1939 г. Източник: колекция на НПТМ

От „Опера 1“ до КВН – „Купих, Включих, Не работи“

Телевизионната техника в музея е представена от уникални апарати като първия български телевизор „Опера 1“ от 1960 г., първия съветски телевизор „КВН -49“ от 1955 г. и първия български широкоъгълен телевизор „Кристал“ от 1963 г. Първият телевизор родно производство с печатна платкапък е „Вихрен“ от 1970 г. Следват го още над 15 различни модели, произвеждани в различни градове на страната.

Легендарната „Опера“ има три модификации, които се съхраняват във фондовете на музея. Тук е и първата българска телевизионна камера, разработена в София от екипа на ректора на МЕИ проф. Саздо Иванов през 1955 г. Така се полага началото на телевизията в България. В тази връзка не можем да подминем и телевизионната камера Bosch модел KCU 40, произведена в ГФР през 1972 г.

Музеят притежава късовълнов черно-бял телевизионен приемник КВН 49-4, модел от 1949 г. Апаратът е произведен през 1955 г. в Александровский радиозавод (АРЗ), Москва, СССР. Размери: 380 х 490 х 400 мм, тегло 29 кг. Дигонал на екрана 160 мм. Технически данни: захранване 110V, 127V, 220V на 50 Hz, мощност 200W. Материали: метал, стъкло, бакелит.

Моделът КВН 49 е първия масов телевизор съветско производство. Близо половината от пуснатите на пазара апарати от този тип обаче бързо дефектирали и се налагало да бъдат подлагани на гаранционен ремонт. Затова на шега абревиатурата КВН (от Кенигсон, Варшавский, Николаевский – инженерите – създатели на модела) била дешифрина като „Купих, Включих, Не работи“.

Късовълнов черно-бял телевизионен приемник КВН 49-4. Изтоник: Колекция на НПТМ

ОЩЕ ОТ КОЛЕКЦИИТЕ НА ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди
Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника
Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини
Непознатата дворцова колекция на Национален политехнически музей
Колекциите на Национален политехнически музей: Часовници

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в „Сторник“?

Фейсбук

Ако искате да споделите забравена стара дума, народен обичай, занаят, предмет от бита, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.