Част от рекламно изображение на шевни машини Singer. Източник: Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален политехнически музей в София се включва в инициативата на историческия сайт “Сторник”, който покани музеите, архивите, библиотеките и галериите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите колекции в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Как да се включите в тази инициатива може да прочетете в статията на Stornik.org тук.

Всяка седмица „Сторник“ ще представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.“Опълченска“ 66 в София.

В България шевните машини започват да се появяват през 70-те години на XIX в. – купувани и внасяни предимно от Турция, Гърция и Русия. В началото на ХХ в. са открити първите търговски представителства на „SINGER“, а малко по-късно и на европейски машини.

Музеят съхранява 65 машини с преобладаващо разнообразие от модели „SINGER“ – най-масово разпространените и използвани шевни машини в България. Музеят съхранява и други популярни  (и не толкова) европейски марки, като повечето от тях са произведени в Германия. Най-старият експонат е LITTLE WANZER“, произведен през 60-те години на XIX век от „R M WANZER & Co“ в Хамилтън, Канада.

Крачна шевна машина SINGER, модел 15 К. Колекция: Национален политехнически музей

Крачна шевна машина SINGER, модел 15 К. Произведена в THE SINGER MANUFACTURING, Клайдбенк, Шотландия, 1914 г. с размери: 810 х 445 х 970 мм. Материали: чугун, дърво.Изпълнява прав двуконечен Шedel 7ев и използва кръгла совалка. Машината е с декорация – „Сфинкс“ (или „Мемфис“), използвана за машините, произвеждани от фирмата от 1890-те до 1950-те години. Колекция: Национален политехнически музей

Колекцията съдържа не само разнообразни като марки и модели машини, с характерни конструктивни особености за съответния производител, но и с различно предназначение.

Обикновените шевни машини изпълняват основно прав двуконечен шев при ушиване на дрехи, бельо от тъкани и трикотаж. С такова предназначение са представители на „RENANIA ORIGINALE“ (Германия, 80-те год. на XIX в.), „G.N. & Cc A.“ (80-те год. на XIX в.), „WERTHEIM“ (Германия, 1899 г.), „SIEDEL & NAUMANN“ (Германия, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „LONDON“ (Великобритания, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „CONSTANT PEUGEOT“ (Франция, нач. на ХХ в.), „SINGER“ (САЩ и Великобритания, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „PFAFF“ (Германия, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „BALKAN“ (Германия, 20- 30 –те год. на ХХ в.)  и др.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: