Част от рекламно изображение на шевни машини Singer. Източник: Национален политехнически музей
Част от рекламно изображение на шевни машини Singer. Източник: Национален политехнически музей

Колекциите на Национален политехнически музей: Шевни машини

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Национален политехнически музей в София се включва в инициативата на историческия сайт “Сторник”, който покани музеите, архивите, библиотеките и галериите в цялата страна да популяризират безвъзмездно любопитни истории и артефакти от своите колекции в дните на извънредното положение у нас, за да не губят връзката с посетителите си. Как да се включите в тази инициатива може да прочетете в статията на Stornik.org тук.

Всяка седмица “Сторник” ще представя любопитен материал за отделна колекция в НПТМ. Национален политехнически музей (НПТМ) е единственият музей в България с акцент върху развитието на техниката, науката и технологиите. Открийте музея онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата. Музеят се намира на ул.”Опълченска” 66 в София.

В България шевните машини започват да се появяват през 70-те години на XIX в. – купувани и внасяни предимно от Турция, Гърция и Русия. В началото на ХХ в. са открити първите търговски представителства на „SINGER“, а малко по-късно и на европейски машини.

Музеят съхранява 65 машини с преобладаващо разнообразие от модели „SINGER“ – най-масово разпространените и използвани шевни машини в България. Музеят съхранява и други популярни  (и не толкова) европейски марки, като повечето от тях са произведени в Германия. Най-старият експонат е LITTLE WANZER“, произведен през 60-те години на XIX век от „R M WANZER & Co“ в Хамилтън, Канада.

Крачна шевна машина SINGER, модел 15 К. Колекция: Национален политехнически музей

Крачна шевна машина SINGER, модел 15 К. Произведена в THE SINGER MANUFACTURING, Клайдбенк, Шотландия, 1914 г. с размери: 810 х 445 х 970 мм. Материали: чугун, дърво.Изпълнява прав двуконечен Шedel 7ев и използва кръгла совалка. Машината е с декорация – „Сфинкс“ (или „Мемфис“), използвана за машините, произвеждани от фирмата от 1890-те до 1950-те години. Колекция: Национален политехнически музей

Колекцията съдържа не само разнообразни като марки и модели машини, с характерни конструктивни особености за съответния производител, но и с различно предназначение.

Обикновените шевни машини изпълняват основно прав двуконечен шев при ушиване на дрехи, бельо от тъкани и трикотаж. С такова предназначение са представители на „RENANIA ORIGINALE“ (Германия, 80-те год. на XIX в.), „G.N. & Cc A.“ (80-те год. на XIX в.), „WERTHEIM“ (Германия, 1899 г.), „SIEDEL & NAUMANN“ (Германия, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „LONDON“ (Великобритания, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „CONSTANT PEUGEOT“ (Франция, нач. на ХХ в.), „SINGER“ (САЩ и Великобритания, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „PFAFF“ (Германия, кр. на XIX в. и нач. на ХХ в.), „BALKAN“ (Германия, 20- 30 –те год. на ХХ в.)  и др.

Крачна шевна машина за бродерия. Произведена от Lintz&Eckhardt, Берлин, Германия, нач. на XX в. Колекция: Национален политехнически музей

Крачна шевна машина за бродерия. Произведена от Lintz & Eckhardt, Берлин, Германия, началото на XX в. Размери: 380 х 195 х 46 мм. Материал: чугун. Изпълнява верижен шев, в който участват игла – кука и въртящ се плетач. Колекция: Национален политехнически музей

Специалните машини изпълняват зигзаговиден или верижен шев (едноконечен, 2-3- и многоконечен ). Това са машини за илици, бродерия, оверлог  за кожени изделия и други, които се използват най-вече за индустриални цели. Музейната колекция включва шевна машина „E.IRMSCHER & Co“, тип оверлог, клас 35 FT (средата на ХХ в.,Германия), крачна машина за илици на бельо „SINGER“, клас 84-2 (20-те год. на ХХ в., САЩ), сарашка (за кожи) машината „PATENT ELASTIC“ (90-години на  XIX в., Германия) и др.

Колекцията включва  и две много интересни детски шевни машини. Първата от тях е известна като „Сингер“ №20 (от 30-те години на ХХ в., САЩ), специално проектирана и изработена за деца, които искат да се научат да шият. А другата е една от първите детски шевни машини – „Muller“, модел 12, която е произведена през 90-те години на XIX в. от фабриката на F.W. Muller в Берлин, Германия.

Снимка: Национален политехнически музей

ОЩЕ ОТ КОЛЕКЦИИТЕ НА ПОЛИТЕХНИЧЕСКИЯ МУЗЕЙ:

Колекциите на Национален политехнически музей: Звукозаписващи и звуковъзпроизвеждащи уреди

Колекциите на Национален политехнически музей: Фототехника

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страниците ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в “Сторник”?

Фейсбук

Ако искате да споделите забравена стара дума, народен обичай, занаят, предмет от бита, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.