Асен Райнов на брега на Черно море, най-вероятно Созопол през втората половина на 20-те години. Снимка: семеен архив, Мария-Бойка Малинова

Автобиография на аптекар Асен Райнов, част 4: Аптека в царство България

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

„Сторник“ публикува четвъртата част от автобиографията на аптекаря Асен Райнов, съхранена и предоставена ни от неговата дъщеря Мария-Бойка Малинова. В първите две части той разказва спомените си за родния Бургас и за участието си в Балканските войни и Първата световна война. В третата Асен Райнов разказва за обучението си в университетите в Хале и в Брауншвайг в Германия през 1920-те години. Четвъртата част е посветена на завръщането му в България след обучението в Германия и работата му като аптекар в Бургас, Созопол, Стара Загора и преместването му в София. Запазено е изписването на град Бургас с буква „з“ от оригинала на Асен Райнов, който отстоява мнението, че това е било изписването на името в края на 19 век се е изписвало със „з“.

Прибрах се в България през 1925 г. Положих изпит в Аптечен отдел на дирекция на народното здраве в София и легализирах полученото в Германия висше образование. Можех да започна работа. Прибрах се с язва на дванадесетопръстника. Живота продължих с болест и старания да пазя здравето си, доколкото това е възможно.

Дойде първото разочарование – в чуждата държава моето мнение изслушваха с внимание. В родната страна беше различно. Поставяха по пътя ми препятствия и те провокираха усещането, че на „българското чувство“ цената се оказва висока.

Началник на Аптечен отдел по това време беше Иван Гешев. Човек доста високомерен, подобно д-р Брунс в Йена, също и злопаметен. На изпита с мен се явиха и две помощник аптекарки. Девойките ме питаха за Германия и въпросите им пречеха да се съсредоточа. Началникът изпрати в стаята една жена, за която по-късно ме уведомиха, че била доносник. Скоро влезе и сам той, повъртя се и излезе.

Началникът не остана доволен от написаното на изпита, въпреки че нямах грешки. В комисията за устен изпит участваше химик Найденович, началник на Химическата лаборатория при Дирекцията. Той чуваше тежко от възрастта си. Въпросите си Ив. Гешев започна да задава с тих и едва доловим глас. Започнах да повтарям на висок глас първо въпроса и след това своя отговор. Химикът кимаше одобрително с глава.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: