Обесването на Васил Левски. Литография от 1883 г. Споделена от историка Петър Величков в Pinterest. Източник: Неуточнен
Обесването на Васил Левски. Литография от 1883 г. Споделена от историка Петър Величков в Pinterest. Източник: Неуточнен

Защо Левски е обесен на 18 февруари, а не на 19 февруари (по нов стил)

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Историческата неточност в датата на почитане на гибелта на Апостола на свободата Васил Левски продължава с десетилетия. В момента желанието да се спази историческата истина, от една страна, и инерцията от утвърдилата се дата за почитане, от друга страна, доведе до различното отбелязване на годишнината – на 18 или на 19 февруари.

Васил Левски. Фотография. Източник: НБКМ-БИА, Сбирка “Портрети и снимки”. Сигнатура: НБКМ-БИА С І 4826

Реалната дата, на която Васил Левски е обесен през 1873 г., е 6 февруари. Това е видно и от литография, издадена през 1883 г.:

Обесването на Васил Левски. Литография от 1883 г. Споделена от историка Петър Величков в Pinterest. Източник: Неуточнен

По т.нар. нов стил 6 февруари е 18 февруари. Ето и как се е стигнало до тази грешка. През 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар. Заради смяната на календара в България 31 март 1916 г. е последван от 14 април. Преминаването от един календар към друг налага и преизчисляване на датите за миналите исторически събития. Така историческите събития преди 1916 г. се “сдобиват” с две дати – “стар стил” се наричат датите по стария Юлиански календар, а “нов стил” – датите по новия Григориански календар, валиден и до ден днешен. Преизчисляването обаче е различно за датите от 19 век и за датите от 1900 до 1916 г. За събитията в България след 1 март 1900 г. се прави поправка в датите от 13 дни – добавят се 13 дни към датата по Юлианския календар (т.нар. стар стил), за да се получи датата по Григорианския календар (т.нар. нов стил). За историческите събития, случили се между 1 март 1800 г. и 28 февруари 1900 г., към датите от Юлианския календар се прибавят 12 дни, за да се преизчислят по новия Григориански календар. Понякога обаче грешно се добавят 13 дни и за датите от 19 век.

Ето и някои примери с популярни дати от българската национална история:

Рождената дата на Васил Левски (6 юли 1837 г. по стар стил) се отбелязва правилно като 18 юли по нов стил.

За разлика от нея, обесването на Левски, 6 февруари 1873 г. по стар стил, понякога се отбелязва грешно като 19 февруари. Всъщност датата 6 февруари от Юлианския календар (стар стил) отговаря на 18 февруари от Григорианския календар (нов стил): 6 февруари 1873 по стар стил +12 = 18 февруари 1873 г. по нов стил).

Санстефанският мирен договор е подписан на 19 февруари 1878 г. по стар стил. Днес ние празнуваме Националния празник на България и подписването на Санстефанския мирен договор по нов стил – на 3 март.

Съединението на Княжество България и Източна Румелия се случва на 6 септември 1885 г. Ние празнуваме Съединението по стар стил. По нов стил датата е 18 септември.

Независимостта на България е провъзгласена на 22 септември 1908 г. по стар стил, както се празнува и досега. Датата по нов стил обаче е 5 октомври.

По темата с преминаването от Юлиански към Григориански календар може да прочетете две статии от Уикипедия: Приемане на григорианския календар; Стар и нов стил.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.