Христо Темелски като дете в Севлиево. Снимка: Личен архив
Христо Темелски като дете в Севлиево. Снимка: Личен архив

Боят, който понесох по пътя към възмъжаването

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Бях добър (но не и отличен) по успех и примерен по поведение ученик. Спомням си във втори клас говорехме в час с моя съученик Анатоли. Тотева ме наказа да стоя прав в коридора, пред вратата на учебната стая. В това време дойде баща ми да вземе ключа от квартирата, защото вместо да го мушна под изтривалката, бях го сложил в джоба си. Като ме видя да стоя наказан сам в коридора ми отпра два дюстабански шамара, взе ключа и си замина без да поиска някакви обяснения. Изглежда шамарите са се чули и в класната стая, защото Тотева веднага излезе, гледайки ме виновно. Започна да ме гали по главата и да нарежда, че тя била виновна, защото видяла през прозореца, че баща ми идва и трябвало веднага да ме вкара в стаята, за да не ме вижда наказан.

Как да е, преглътнах ги тези шамари, те бяха нищо пред общия побой, който съм понесъл по пътя към възмъжаването. В интерес на истината съм бит с всякакви подръчни средства: дилаф, ръжен, кърг, точилка, хурка, кобилица, дървена вила, търмък, сап, лизгар и пр.  Сега като пиша това с усмивка си спомням написаното в правилника на Габровското училище от 1848 г., че на учение се приемат деца, отраснали и носещи на бой!

Текстът е част от автобиографичната книга на Христо Темелски „Първата четвърт. Из спомените ми“, изд. София, Ариадна 93, 2008. Изображение: Христо Темелски като дете в Севлиево, личен архив

Как да публикувате стара дума или история?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история – влезте във Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“, „Сторник“, „Нощ на историите“, „Спаси спомен“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.