Староверци

Чували ли сте за празниците Честни вериги и Петрово въже?

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Иванка Иванова Маринова разказва за два зимни празника в севлиевското село Горна Росица – Честни вериги и Петрово въже. Записът е направен на 18.06.1998 г. от 15-годишния Момчил Цонев, създател на Сторник. 90-годишната тогава баба Иванка Маринова е един от най-големите разказвачи на стари обичаи от Горна Росица, които е записал Момчил Цонев.

Иванка Маринова (6 ноем. 1908 – 26 септ. 2008), село Горна Росица, община Севлиево. Снимка: Момчил Цонев

Едно време в севлиевското село Горна Росица на 16 януари се празнували Честни вериги – празник против изкълчване на добитъка. Не се работело – занаятчиите спирали работа, земеделците не впрягали добитъка.

На 17 януари се отбелязвало Петрово въже – празник против обесване. Не се работело с въжета – да стягаш, да връзваш нещо.

Бележка на редакцията на „Сторник“ – в научната литература откриваме, че празникът на 16 януари носи различни регионални названия – Южници – Верижници, Вериги на Апостол Петър, Петрово въже, Петрови вериги, Свети вериги, Чесни вериги. В спомена, записан от Иванка Маринова, Честни вериги и Петрово въже са два различни празника на две съседни дати. Редакцията на „Сторник“ очаква коментари, разкази или становища от учени по темата на електронна поща info@stornik.org или във Фейсбук страницата Сторник и Фейсбук групата Имало едно време в България.

Как да публикувате стара дума, обичай, родова история или спомен в „Сторник“?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите родова или селищна история, обичай или личен спомен – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“ и „Сторник“.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момчил Цонев е културен мениджър, журналист и писател. Създател и главен редактор на сайта Stornik.org. През 2019 г. е обявен за един от най-изявените млади личности на България и е избран в класацията “40 до 40” на Дарик. През 2020 г. е номиниран за "Будител на годината" в кампанията на БНР. Сред националните му начинания са събитийния формат "Нощ на историите", общността за добротворчество “Добрите българи”, фестивалът за улични изкуства 6Fest. Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki, Онлайн музей на Габрово Gabrovomuseum.bg, поредицата исторически книги "Габрово - живият град" и др.

error: Съдържанието на сайта е защитено