Изложба "Мъжки времена" за мъжката мода в миналото, Етнографски музей на открито "Етър". Снимка: ЕМО "Етър"
Изложба "Мъжки времена" за мъжката мода в миналото, Етнографски музей на открито "Етър". Снимка: ЕМО "Етър"

Кога навлиза у нас модата на “опнатите гащи”

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Европейската мода да се носи костюм бавно навлиза с връщането на българи, учили или живели в странство след средата на ХІХ век. Появяват се и “опнатите гащи”, както българите наричат тогава… панталоните, разказва уредникът в Етнографски музей на открито „Етър” в Габрово Румяна Денчева.

До онзи момент мъжете у нас не носят бельо – по-дългата горна риза, запасана в потурите, предпазва кожата от протриване от грубия абян плат. Нямат също така нощница или пижама. Цялото домакинство спи на пода под общи завивки – от най-възрастния домовладика, през сина и снахата (останали под бащиния покрив, да доизгледат възрастните), семействата на техните вече женени синове и неженените дъщери. Събличането по риза се брои за голота и е недопустимо дори пред близки. Можем да си представим каква революция в бита е преобличането за вкъщи и още повече – за сън.

„В бита на заможните граждани се появяват мебели – маси, столове, спални, които съпругите, поучени от вносните журнали и девическите училища, с чувство за естетика и женски умения, декорират с покривки, кувертюри, чаршафи, бродерии, дантели, завеси. С навлизането на панталоните от по-тънък вълнен плат и съответната им риза с две предници, става наложително носенето на долни гащи. И не само това –  в леглото, застлано с чаршафи, съпругът не може да легне с дрехите, с които цял ден е бил на работа. Културата на ежедневието налага мъжът да има специално облекло за сън, което първоначално е дълга риза, а по-късно – различни по вид и украса гащеризони с разнообразна дължина на крачолите, с шлиц на нужните места, или познатите ни пижами от тънък памучен плат. И понеже конфекцията е непозната, всяка съпруга по свое усмотрение и желание, с помощта на готови кройки или по съвети на жени – близки роднини и приятелки, шие спалното бельо на съпруга и синовете си. Така върху тази толкова интимна дреха се появяват бродерии, галони, набори, приготвени с много търпение, свян и копнеж, но толкова нехарактерни за днешния ден, колкото и за спящите на пода предци.”

Мъжка нощница, част от изложбата “Мъжки времена” в ЕМО Етър. Източник на снимката: ЕМО “Етър”, колаж: Стародумци

Бяла памучна дреха, тип гащеризон, с къси крачоли и тънки презрамки, бродирана със син конец. Какво е това? За много от посетителите на изложбата „Мъжки времена” в Етнографския музей на открито “Етър” в Габрово си остава загадка. От музея приканват посетителите да познаят. Част от тях пускат предположенията си в специално подготвената кутия. Сред догадките са престилка за готвене, бански костюм, рокля на готвачка, танцувална булчинска носия, престилка на бръснар, мъжки гащеризон без дъно за по-лесна употреба, кюлоти за първа брачна нощ. Всъщност това е нощница, носена от мъж. Влиянието е европейско и навлиза с модернизацията на българското възрожденско общество.

Как да публикувате стара дума, обичай, родова история или спомен в “Сторник”?


Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите родова или селищна история, обичай или личен спомен – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“ и „Сторник“.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.