Снимката е илюстративна. Pixabay
Снимката е илюстративна. Pixabay

Св. Силвестър (Силивистри) в с. Горна Росица

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

За празнуването на Св. Силвестър в севлиевското село Горна Росица разказва Иванка Иванова Маринова. Записът е направен на 18.06.1998 и на 26.07.1998 г. от 15-годишния Момчил Цонев, създател на Сторник. 90-годишната тогава баба Иванка Маринова е един от най-големите разказвачи на стари обичаи от Горна Росица, които е записал Момчил Цонев.

Иванка Маринова (6 ноем. 1908 – 26 септ. 2008), село Горна Росица, община Севлиево. Снимка: Момчил Цонев

Св. Силвестър е християнски и народен празник, тачен на 2 януари (по стар стил 15 януари). В деня срещу Силивистри се събират комшийски мъже и избират „риначи“. Това се прави по махали в селата. Сутринта на 15 януари (Св. Силвестър по стар стил), преди изгрев, групата мъже тръгват по къщите, посещават добитъка, очистват оборите и нахранват животните. След това стопаните стоплят чайник с ракия и почерпват мъжете.

През деня, дори и вечерта на Силивистри, се правят махленски гости у една по-голяма къща, където се събират всички съседи и „риначите“. На трапезата има свинско месо, луканка, вино, ракия.

Празниците Св. Силвестър и Власовден (11 февруари) се празнуват в чест на вола. Черепите на вол или овен се закачат по оградите/ плетовете на къщите – против уроки.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.