Баба Янка от Белица на 18 години. Снимка: Маргарита Тодорова, нейна внучка

Стари обичаи за Благовещение от Белица: гонят се болестите

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Маргарита Тодорова разказва спомен за празника Благовещение (или Благовец) от времето на нейната баба Янка Георгиева Саева (1899-1983) и село (днес град) Белица, област Благоевград.

Всяка година на 25 март, по църковния календар, се чества празникът Благовещение. Денят, в който Архангел Гавраил, донася Благата вест на Дева Мария, че ще роди непорочно заченат син. В църква се пали свещ пред иконата на Света Богородица с младенеца и се отправя гореща молба за подкрепа и защита на всички майки по света, на техните деца и семейства.

На този ден, по народна традиция, се отбелязва и пролетния празник Благовец. Вярва се, че на този ден се събуждат змии и гущери, изпълзяват навън и трябва да се прогонят далеч от къщите. Децата от махалата вземаха стари тепсии и тенджери и с дебела пръчка удряха по съдовете и крещяха: „Бегайте бъи (бълхи), Благовец ве гони! Бегайте змии, Благовец ве гони!“ После баба Янка ми даваше една градинска, по-голяма от мене, метла и заедно помитахме двора. Запалваше събрания на купчина боклук, за да си отидат от къщи болестите през годината.

За обяд баба сваряваше чорба от първата поникнала коприва и месеше погача за здраве. „Яж, чедо, яж! В копривата има желязо – да станеш силна и здрава!“ Сърбах чорбицата и се чудех – защо желязото не ми скърца между зъбите! На Благовец се дупчат и ушите на момичетата – за обички. Вярва се, че на този „благ ден“ раните заздравяват по-бързо. Баба ми разправяше, че по нейно време – на младини, момите за пръв път си позволявали да излязат „на рамушчьи“ (без горна дреха, само по ръкави на кошулата), а ергените по елеци. Така им било по-леко на „льулчите“ (люлките) и „връталешките“ (въртележките), на които в този ден се веселели, пеели и играели хоро.

На Благовец децата и момите сваляли мартениците и ги слагали под голям камък. След време повдигали камъка и ако имало много буболечки – особено мравки, било на пари. Вярва се, че на този ден пристига и кукувицата и трябва да си сит и с паричка в джоба, ако кукувица те закука.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: