Даскалоливница. Колаж от "Стародумци". Снимка: visit.elena.bg
Даскалоливница. Колаж от "Стародумци". Снимка: visit.elena.bg

Дума на деня, 15 септември: Даскалоливница

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Даскалоливница – тази причудлива дума е измислена от поета Петко Рачов Славейков, за да нарече Еленското училище от Възраждането. Това е първото класно училище в България, създадено през 1843 г. от Иван Николов Момчилов (1819-1869) – български възрожденски учител, преводач, автор на редица учебници и учебни пособия, автор на „Граматика на новобългарския език” (1868). През 1844 г. е построена и сградата на Даскалоливницата, която е реставрирана през 1968 г. и днес е музеен обект в архитектурно-исторически комплекс „Даскалоливница“ в град Елена.

През 1848 г. ученик в Еленското класно училище е и Славейков, който му дава името „Даскалоливница“. Това е първото училище за подготовка на учители в България. В училището са учили още прословути възрожденци – Никола Козлев, Драган Цанков, д-р Иван Касабов, Тодор Шишков, Никола и Георги Живкови, Иван Кършовски, Стоян Робовски, Сава Катрафилов, Стефан Бобчев.

Повече от сто възпитаници на Даскалоливницата разпространяват българската просвета в градове и села по целия Балкански полуостров: от Тулча до Охрид, от Гюргево и Плоещ до Солун, от Враца и Враня до Бургас, Одрин и Цариград. Еленските възпитаници основават класни училища, изграждат читалища, работят в местни революционни комитети.

Източник: Статията е създадена по информация в официални исторически и туристически уебсайтове на град Елена – visit.elena.bg, history.elena.bg, elena.acstre.com. Снимка: visit.elena.bg

Как да публикувате стара дума или история?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история – влезте във Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“, „Сторник“, „Нощ на историите“, „Спаси спомен“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.