Съобщителна техника в Национален политехнически музей
Съобщителна техника в Национален политехнически музей

Политехнически музей с изложба „140 години съобщителна техника и пощи в България“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Продължава временната изложба  „140 години съобщителна техника и пощи в България“ в експозицията на Национален политехнически музей. Тя представя важни моменти от историята на комуникациите в България за периода от 1889 година до наши дни. 

Сред най-интересните експонати попадат телеграфен апарат, който пише с букви на кирилица, военно-полеви хибрид между телефон и телеграф, а също и телефонен апарат с номераторна шайба с 25 цифри. Тази техника е уникална за България и рядко срещана в световен мащаб.

Любопитство предизвикват също двете отлично съхранени рапири. Те са били елемент от парадното облекло на висш български пощенски служител в края на XIX век. В изложбата са представени и бойните ветерани на съобщителната техника: полеви телеграф и военно-полеви телефони, българско и немско производство, които са били на служба в Българската армия от времето на Балканската война до средата на ХХ век, както и още много интересна апаратура.

Част от предметите са от направеното през 2018 г. дарение от Държавна агенция „Електронно управление“. То включва експонатите от постоянната експозиция във фоайето на Централна поща, както и наличната съобщителна техника и печатни издания от хранилищата към нея. На музея са връчени над 130 единици: техника и пощенски инвентар – около 80 бр.(телеграфи, телефони, радиоапарати, компютри и др.), а също и периодични издания, правилници, указатели, документи и снимки. Някои от дарените предмети имат близо 140-годишна история и са част от първия телеграфо-пощенски музей в страната ни.

Повече за колекцията “Съобщителна техника” на НПТМ може да научите от статията на “Сторник” Колекциите на Национален политехнически музей: Съобщителна техника.

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страниците ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате новини в “Музейник”?

Историческият сайт “Сторник” предоставя безплатна реклама на дейността на музеи, галерии и други научни институции чрез отразяване на новини за изложби, конференции, печатни издания и др. Необходимо условие за това е да сте наш партньор и периодично да предоставяте авторски исторически материали за публикуване в “Сторник”. Тематиката на материалите, които “Сторник” търси, са поселищна история, генеалогия, етнография, езикознание. Може да заявите партньорство на info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.