Група студенти от Медицинския факултет на Софийски университет при сградата на Ректората в строеж, март 1930 г. Снимката е от архива на проф. д-р Панайот Ст. Коларов. Източник: dianakolarova.blogspot.com

Защо 8 декември е студентски празник в България

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Днес 8 декември се чества като студентски празник на студентите от всички български университети. Но датата е избрана заради първия български университет – Софийския, и по-специално заради неговия патрон Св. Климент Охридски. 8 декември е бил патронният празник на Софийския университет – деня, в който православната църква чества св. Климент Охридски. Поради промяната на календарите и съответно изместването на датите, днес църковният празник на свети Климент е на 25 ноември.

Денят на светите Седмочисленици 25 ноември е определен за празник на първото българско висше училище на заседание на Академичния съвет на 2 ноември 1902 г. По това време 25 ноември се чества като ден на св. Седмочисленици. Това са създателите и разпространителите на глаголицата и кирилицата братята Кирил и Методий и петима от техните ученици – Климент Охридски, Наум, Сава, Горазд и Ангеларий.

Първото тържествено отбелязване на университетския празник е трябвало да се състои за 15-годишнината на висшето училище през 1903 г. Малко преди честването обаче избухва и е жестоко потушено Илинденско-Преображенското въстание за освобождението на македонските и тракийските българи. Към свободна България тръгват 30 000 бежанци. Не е време за празнуване. Затова юбилеят на Висшето училище протича скромно като обикновен годишен акт на 25 ноември 1903 г. в салона на читалище “Славянска беседа”.

За първи път текстът, че 25 ноември – ден на св. Климент Охридски, става патронен празник на Софийския университет, е записан в правилника на университета от 1905 г.

През 1916 г. България преминава от Юлианския към Григорианския календар. Заради смяната на календара в България 31 март 1916 г. е последван от 14 април. Преминаването от един календар към друг налага и преизчисляване на датите. За събитията в България след 1 март 1900 г. се прави поправка в датите от 13 дни – добавят се 13 дни към датата по Юлианския календар (т.нар. стар стил), за да се получи датата по Григорианския календар (т.нар. нов стил). Патронният празник на университета също е преизчислен с 13 дни напред – вместо 25 ноември започва да се чества на 8 декември. Това е и началото на емблематичната днес за всички студенти дата 8 декември.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: