Барелеф в Скопие със Сирма войвода и четата ѝ. Източник: Wikipedia
Барелеф в Скопие със Сирма войвода и четата ѝ. Източник: Wikipedia

За Слава, която живяла като мъж в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Чували ли сте за Сирма войвода, която предвождала чета все от мъже хайдути и никой не знаел, че тя всъщност е жена. Това се случило в началото на 19 век в Дебърско в Македония. Габрово пък си има Слава, която дошла в града, преоблечена като мъж и живяла така, докато… Вижте какво разказва габровският лекар д-р Константин Вапцов в книгата си със спомени „Габрово след Освобождението“, публикувана в поредицата „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева.

Може да закупите книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ онлайн в „Български книжици“ ТУК. Габровци могат да закупят книгата от книжарниците в Габрово „Том 1“ и „Златев“.

„Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“, изд. 2012, ред. Момчил Цонев, съст. Даниела Цонева и Ирена Узунова

„За отбелязване е също и съседката на Димо Фурнаджията – Цоневица, Андрейчевата вдовица, която работи гайтанджийство наред с мъжете до дълбока старост и изучи син в Париж по търговия. Такива мъжки жени имаше доста в Габрово. Например такава беше и съседката й Слава Дечева, наричана още Момчето. По въстанието [най-вероятно се има предви Априлското въстание от 1876 г. – бел. ред.] тя избягала от селото си като момиче и да не я задяват, се облякла в мъжки дрехи. Дошла Слава в Габрово и се представила за слуга в кръчмарски дюкян. Когато я попитали защо са й пробити ушите, казала, че на майка й мрели децата и затова му сложили обици, но като пораснал, ги махнал, защото се срамувал да ги носи. След Освобождението дошли селяни от нейното село и един съсед я познал. Тогава тя станала отново Слава, омъжила се, но скоро овдовяла. В края на миналото столетие [19 век – бел. ред.] тя се изсели с двете си момчета в Америка, дето преди войната беше отишел единият й син, лекар в Чикаго, за да покаже на детето си родния си град.“

За великите габровци, събитията и местата от миналото на Габрово научете повече в „Онлайн музей на Габрово“ gabrovomuseum.bg, създаден от създателя на Stornik.org Момчил Цонев.

Ако се интересувате от миналото на Габрово, потърсете книгите от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев. Книгите може да откриете в габровските книжарници „Том 1″ и „Златев“, както и онлайн в сайта на „Български книжици“ ТУК. Досега в поредицата: „Имало едно време в Габрово“, „Габрово и габровци в старата книжнина. Т.1. Пътеписи (1662-1878 г.)“, „Снежно Габрово за деца“, „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“.

Как да публикувате стара дума или история?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история – влезте във Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“, „Сторник“, „Нощ на историите“, „Спаси спомен“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.