Станчо Галов, майстор папукчия в музея на открито "Етър" в Габрово. Снимка: ЕМО Етър
Станчо Галов, майстор папукчия в музея на открито "Етър" в Габрово. Снимка: ЕМО Етър

Станчо Галов – майсторът папукчия от Етъра

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Станчо Галов – много добър майстор, невероятен естет, елегантно облечен, възпитан, внимателен, с чувство за хумор.

Станчо Галов е роден през 1899 година в село Тончевци, осмо дете в семейство на беден земеделец. Някои от децата тръгват с дюлгерски чети по широкия свят, други остават при земята, а малкият Станчо през 1912 година заминава за Габрово да учи занаят при чехларя Атанас Христов. Да изучиш един занаят трябват сръчни ръце и мерак – Станчо прави конци, чисти работилницата, шие два дикиша, олтан, прави иркип, научава се да крои. В периода 1921–1923 година той изработва цървули за армията. До 1950 година поддържа собствена работилница в началото на ул. „Орловска”, а после на ул. „Брянска” в Габрово.

Създава се музей „Етър“, възраждат се старите габровски занаяти. Папукчийската работилница има нужда от стар и опитен майстор, запознат с усталъка на занаята. Такъв подходящ човек е бай Станчо. Оживяват габровските цървули и еминии изпод неговите сръчни и здрави ръце, сега за краката на танцьори, за близки и чуждоземски краища – мил спомен от една отминала епоха.

Той работи в папукчийската работилница до 83-тата си годишнина, защото работата не му тежи, тя, както казва, му продължава живота. А за да бъде жизнен на толкова години, според него, зависи от начина на живот, как си се подготвял за старостта от младите си години, да има какво да се върши, което да е полезно – за него, и за другите.

Такъв го запомнихме – много добър майстор, невероятен естет, винаги елегантно облечен, възпитан, внимателен, с чувство за хумор.

Текстът е публикуван във Facebook страницата на Етнографски музей на открито „Етър“ – Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.