Онлайн музей на Габрово gabrovomuseum.bg

Стартира “Онлайн музей на Габрово” gabrovomuseum.bg

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Създателят на Stornik Момчил Цонев стартира най-новото си историческо начинание – “Онлайн музей на Габрово”. Виртуалният музей на адрес gabrovomuseum.bg ще разказва за личностите, събитията и местата на Габрово от миналото. Това се случва именно на духовния празник на Габрово 14 октомври.

В екипа на онлайн музея влиза и дългогодишният историк и изследовател на Габрово Даниела Цонева – автор на книгата “Габровските квартали” и съавтор на книгите от поредицата “Габрово – живият град”, както и на над 200 популярни и над 60 научни статии.

“Онлайн музей на Габрово” е логично продължение на досегашните исторически начинания на Момчил Цонев. През 2008 г. двамата с историка Даниела Цонева започват книжната поредица “Габрово – живият град”, в която до момента са издадени общо 4 книги – „Имало едно време в Габрово” (2008, 2009), „Габрово и габровци в старата книжнина. Т. 1. Пътеписи (1662-1878 г.)” (2010), „Снежно Габрово за деца” (2011), „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов” (2012). През 2010 г. Момчил Цонев създава първата и най-голяма до момента Facebook страница за нашето минало – „Габрово – живият град“. В тази страница през 2013 г. Цонев започва няколко поредици, които сега намират място и в „Онлайн музей на Габрово“ – „Великите габровци“, „Габровските събития“, „Габровските места“, „Гордея се, че съм габровец“. По модела на световната енциклопедия Уикипедия Цонев създава през 2013 г. и градската енциклопедия на Габрово – Gabrovowiki. Две години по-късно се появява и първата градска историческа компютърна игра у нас – Gabroville. В нея чрез приключенията на един космически габровец посетителят научава любопитни факти за Габрово.

Най-доброто от Gabrovomuseum.bg ще бъде представяно и в националните исторически начинания на Момчил Цонев – сайта stornik.org, кампанията “Спаси спомен” и “Стародумци”.

За първи път идеята за „Онлайн музей на Габрово“ е обявена от Момчил Цонев в статия в „100 вести“ на 18 февруари 2014 г. под името „Виртуален музей на Габрово“ – „създаването на онлайн музей, който да представя културно-историческото наследство и изкуствата в Габрово. „Виртуалният музей на Габрово“ ще използва всички съвременни възможности на мултимедията, за да представи по един по-атрактивен начин историята на Габрово“, пише тогава Цонев.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: