Снимката е илюстративна. Pixabay
Снимката е илюстративна. Pixabay

Първите български „бюлетини“ през Възраждането били бобени зърна

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Старите българи са гласували с бобени и царевични зърна вместо с хартиени бюлетини през Възраждането и в първите избори след Освобождението. За това свидетелстват първите историографи на Габрово.

В книгата си „Историята на града Габрово и Габровските въстания“ братя Гъбенски споделят за технологията на изборите в градската българска община (известна първоначално и като съвет на старейшините) в Габрово през 60-те години на 19 век: „Изборът ставал така: произнасяло се името на първия кандидат и всеки избирател пускал в една кутия бял или чер боб – белия за одобрение, а черния за неодобрение – и това се повтаряло, доде всеки избирател пусне боб за всичките кандидати. После събирали боба и който е получил най-много бял боб, той се провъзгласявал за старейшина.“

Какво и през Възраждането, в килията при габровската църква “Света Троица” стават и първите избори след Освобождението – за градски и окръжен управителен съвет в Габрово. Гласува се с бобени и царевични зърна, разказва историографът д-р Петър Цончев в „Из общественото и културно минало на Габрово“.

В новообразуваната българска държава се появяват и хартиените бюлетини. Но с тях се появява и феноменът „Бай Ганьо прави избори“. Явно Алековият герой е имал свои последователи. Откриваме интересен разказ как Напито и Косатя са „печелели“ избори в квартал Шести участък в Габрово едно време. Откъсът е от спомените на д-р Константин Вапцов „Габрово след Освобождението“, публикувани в поредицата „Габрово – живият град“, прочетете повече в сайта Габрово Daily тук.

Може да закупите книгата „Габрово след Освобождението. Спомени от Константин Вапцов“ онлайн в „Български книжици“ ТУК. Габровци могат да закупят книгата от книжарниците в Габрово „Том 1“ и „Златев“.

Как да публикувате стара дума или история?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история – влезте във Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“, „Сторник“, „Нощ на историите“, „Спаси спомен“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.