Карнавал Габрово - кметът на града отрязва опашката на габровската котка. Снимка: carnival.gabrovo.bg
Карнавал Габрово - кметът на града отрязва опашката на габровската котка. Снимка: carnival.gabrovo.bg

Историята на най-големия български карнавал – в Габрово

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Най-старият и пищен карнавал в България се провежда в Габрово в третата събота на месец май. По това той се различава от европейската карнавална традиция, която обвързва карнавалите със Сирни Заговезни – подвижен християнски празник, честван седем седмици преди Възкресение Христово (Великден), на границата между зимата и пролетта.

Макети от Карнавал Габрово 2018. Снимка: carnival.gabrovo.bg

Съвсем друга е причината Карнавалът в Габрово да се провежда през май и това е Денят на Габрово 17 май. Карнавалът винаги е около празника на града. Самият град Габрово е титулуван като Столица на хумора, а в него се намира и уникален музей – Дом на хумора и сатирата. Така хуморът и особено политическата сатира оставят белег върху Карнавала на Габрово. Въпреки че в съвременния си вид включва и много съпътстващи събития като концерти и конкурси, лицето на Карнавала е карнавалното шествие, което преминава по едни от главните улици на града – бул. “Априлов”, ул. “Скобелевска”, ул. “Брянска”. Организатор на Карнавала е Община Габрово. По нейни данни през последните години традиционното карнавално шествие включва около 90 карнавални картини, около 40 макета и над 2500 участници. Макетите и карнавалните картини често са злободневни и с остър политически хумор, насочен към български или чуждестранни политици и известни личности.

Макети с политическа сатира на Карнавал Габрово 2017. Снимка: carnival.gabrovo.bg

Всяко издание на Карнавала в Габрово си има мото. То се обявява на специална дата – 11-ия ден на 11-ия месец (ноември) в 11:11 ч.

Архивен кадър от Карнавала в Габрово, без датировка. Макет с Рачо Ковача – легендарният основател на Габрово. Снимка: carnival.gabrovo.bg

Олелийнята – карнавалът на старо Габрово

Предтечата на съвременния габровски Карнавал е един народен празник от 19 век, наречен Олелийня, който се е провеждал в съботата преди Сирни заговезни. В други части от страната това е времето на кукерите, а в Западна Европа и до ден днешен по това време се провеждат карнавалите. През 19 век и през първата половина на 20 век и Габрово е следвало европейската карнавална традиция, обвързана с този празник.

За Олелийнята разказва д-р Константин Вапцов в спомените си „Габрово след Освобождението“, издадени в историческата поредица „Габрово – живият град“ на Даниела Цонева и Момчил Цонев:

“В събота, през Сирни заговезни, цялата околия идваше на пазар в града. По обяд всички отиваха на „Олелийнята” – събор, дето се продава халва и боза. Там около разни свирачи (обикновено всяко село играеше около свой познат свирач), се извиваха кръшни хора. Обикновено градската община откупуваше градската музика. Щом музикантите засвирваха на пазара и тръгваха към Падалото, всеки бързаше да продаде, каквото е донесъл, и често отстъпваше стоката си на безценица и тичаше на Падалото. Веселието продължаваше, докато почне да мръква. Интересно беше да се гледа как при развалянето на някое хоро (когато свирачът му се умори и спре да свири), всички бързаха да се пуснат и тичаха да се хванат на друго, което играе”.

Олелийнята в Габрово се запазва до Втората световна война и включва празничен пазар, хора на площада, маскени балове, карнавално шествие и разбира се, както е традицията за Сирни завовезни – хамкане с халва.

Съвременният Карнавал в Габрово започва от 1965 г.

Карнавалът на Габрово се възстановява през 1965 г. Тогава той придобива и облика, познат и до днес. Още с първите пет издания веселото шествие утвърждава Габрово като столица на хумора.

Архивен кадър от Карнавала в Габрово преди 1989 г. Снимка: carnival.gabrovo.bg
Архивен кадър от Карнавала в Габрово преди 1989 г. Гостува Георги Калоянчев. Снимка: carnival.gabrovo.bg

През 1990-1997 г. карнавалът не се провежда, а първият съвременен карнавал се провежда отново през 1998 г. Две години по-късно Габрово става член на Фондацията на европейските карнавални градове.

Габровската котка – главен герой на Карнавала в Габрово

Още от първите карнавали от 60-те години на 20 век, главно действащо лице на карнавалното шествие в Габрово става габровската котка. По традиция шествието започва с един ритуал – кметът на града отрязва опашката на габровската котка с огромна ножица. Разбира се, котката е макет, а в основата на този ритуал е един габровски анекдот – габровци режели опашките на котките си, за да се затваря по-бързо след тях вратата и да не изстива стаята.

Карнавал Габрово – кметът на града отрязва опашката на габровската котка. Снимка: carnival.gabrovo.bg

В статията са използвани следните източници:

Сайт на Карнавал Габрово
Историческа поредица “Габрово – живият град”
Статии от сайта Габрово Daily: Габровският карнавал от миналото в снимки; Олелийнята – карнавалът на старо Габрово; Сирни заговезни е – оригиналното време на габровската карнавална традиция.

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в “Сторник”?

Фейсбук

Ако искате да споделите забравена стара дума, народен обичай, занаят, предмет от бита, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.