Сироп от черен бъз (свирчовичина). Снимка: Pixabay
Сироп от черен бъз (свирчовичина). Снимка: Pixabay

Рецепта за сироп от свирчовичина (черен бъз) от село Горна Росица

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

През май-юни цъфти свирчовичината – така в севлиевското село Горна Росица се нарича дървовидния черен бъз. Различен е от храста, който също цъфти в бяло, но се нарича бъзак. Имаме такова дърво свирчовичина в градината, но расте и покрай река Росица, която слиза от Балкана и минава в покрайнините на селото на път за Севлиево, Дунавската равнина и вливането в Янтра.

Цветовете на свирчовичината са бели и много ароматни, а от тях се прави сироп. Пазя рецептата му, записана в тетрадка от мен в края на 90-те, както ми я е казала моята баба Мария Минчева. Тя знаеше много рецепти, особено за хлябове, а по Великден правеше вкусни козунаци и кифлички с мармалад от сини сливи. Както записвах родови истории, стари обичаи, думи, песни като ученик през 90-те, така си имах и отделна тетрадка за рецепта. Ето и рецептата:

Сироп от свирчовичина

12-15 цвята от свирчовичина
3 лимона
2 кг захар
30 г лимонтозу
11 литра вода

Лимоните заедно с кората се нарязват. Всичко се смесва и разбърква до разтваряне на захарта. Престоява 24 часа, след което се прецежда и налива в бутилки. Съхранява се на хладно. Не се вари. Сместа периодически се разбърква.

Бележка: Бъдете предпазливи при използване на корите на цитрусовите плодове, тъй като понастоящем те се третират с химически препарати и оцветители, които могат да бъдат вредни за здравето ви.

Рецепта за сироп от свирчовичина (черен бъз) на Мария Минчева от с. Горна Росица. Запис: Момчил Цонев

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.