Глинени съдове (грънци) на пазара в Севлиево за Разпети петък. Снимка: Сторник
Глинени съдове (грънци) на пазара в Севлиево за Разпети петък. Снимка: Сторник

Гостилник: Рецепта за фишмер от село Петрино

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Рецептата за фишмер (или известен в други райони на страната и като „бял мъж“) от село Петрино в община Омуртаг е споделена от Стефка Стоева във Фейсбук групата ни „Задруга на стародумците“, в която всеки е добре дошъл да сподели свой спомен от миналото.

Фишмер е сладкиш от прясно овче сирене. Майка ми Данка Петрова, родена 1912 г., го правеше. Тя почина на 90 години. Корените ми са от Котел. Дядо ми Петър, роден 1858 г., е бил овчар в Добруджа. Поспечелил е и се върнал в Котел. Оженил се на около 30 години за баба ми Стефка, която тогава е на 18 години. Купил земи в село Еселлер, община Омуртаг – сега Петрино, носи неговото име. Ето и рецептата:

Подсирва се овче мляко за сирене. Поставя се в тензух и се прецежда водата му.
После се загрява в тиган, като се бърка. Когато се изпари водата му, се добавя захар. Получава се жълт сладкиш с приятен аромат.

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, рецепта или спомен от миналото в „Сторник“?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума, народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Единственото важно условие е споделеното да бъде Ваш личен спомен от миналото. Ако искате да споделите история за вашия род или селище – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.

Ще се радваме да станете последователи и на нашите Фейсбук страници – „Стародумци“ и „Сторник“.

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.