"Нощ на историите". Писатели и поети разказват, 22 май 2019
"Нощ на историите". Писатели и поети разказват, 22 май 2019

Писатели и поети разказваха в първата „Нощ на историите“

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 22 май в София първото издание на новия формат “Нощ на историите”

Първото издание на новия формат “Нощ на историите” събра в клуб „Книгата“ в София писатели и поети на 22 май. То беше посветено на празника на писмеността 24 май. Лични, семейни и литературни истории разказваха Аксиния Михайлова, Ангел Иванов, Виргиния Захариева, Йордан Ефтимов, Марин Бодаков, Петър Чухов, Петя Кокудева, Румен Баросов и Стефан Иванов.

“Нощ на историите” е част от начинанието “Имало едно време в България” – експеримент за написването на най-голямата колективна история на България чрез споделянето на лични, семейни и родови разкази от множество автори.

Събитието “Нощ на историите. Писатели и поети разказват лични истории” се организира от писателя и културен мениджър Момчил Цонев с партньорството на Студентско читалище “Св. Климент Охридски 1997” и популярното от 90-те години литературно списание “Ах, Мария”.

Създателят на „Нощ на историите“ и “Имало едно време в България” Момчил Цонев е журналист, културен мениджър и писател. Той е първият носител на националната литературна награда “Хермес”. През 2019 г. е обявен за един от най-изявените млади личности на България и е избран в класацията “40 до 40” на Дарик. Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като международния фестивал за улични изкуства 6Fest, първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki и др. Сред националните му начинания са “Стародумци” за популяризиране на старите думи в езика ни и “Добрите българи” за добротворчество.

Създателят на „Нощ на историите“ Момчил Цонев, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

„Вярвам, че „Нощта на историите“ трябва да се развие като европейска и международна инициатива подобно на Нощта на музеите и Нощта на литературата. И това ще бъде моята цел. Има лични истории, които за всеки от нас носят особен емоционален заряд и усещане за общност, за връзка – с нашето семейство, квартал, селище. Тези истории умират с нас, освен ако не ги запишем или предадем на следващите поколения. Личните спомени са не по-малко важни за една общност от разказите в учебниците. С тях голямата история става по-цялостна, по-жива, по-човешка, защото зад всяко историческо събитие, което честваме, стоят множество конкретни човешки съдби не само на героите от портретите, но и на обикновени хора. Започвам “Нощ на историите” с поети и писатели, но с това събитие искам да популяризирам и по-голямата си идея – написването на колективна история с безброй автори, дори и обикновени хора, с различни разкази, за различни епохи и събития“ – споделя създателят на формата Момчил Цонев.

Интересът на Момчил Цонев към историята тръгва още от училище, когато в 5-6 клас той започва да събира родови истории, обичаи и стари думи – първо от своето семейство, а после и от други родове. Години по-късно, заедно с майка си, историка Даниела Цонева, през 2008 г. създават историческа поредица за родния им град – “Габрово – живият град”. Най-популярната книга от поредицата е “Имало едно време в Габрово”. Това е и причината Момчил Цонев да нарече първия си национален исторически проект “Имало едно време в България”.

Кои са поетите и писателите в първата “Нощ на историите”?

Аксиния Михайлова

Аксиния Михайлова е поет и преводач. Един от основателите на литературното списание „Ах, Мария“. Автор на 6 поетични книги на български и една на френски език. Носител е на престижната френска награда „Гийом Аполинер 2014“.

Аксиния Михайлова в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Ангел Иванов

Ангел Иванов е писател, тв сценарист и копирайтър. През 2019 г. дебютната му книга  сборникът с разкази “Техническа проверка“ – получи наградата за проза в Националния конкурс за дебютна литература „Южна пролет“.

Ангел Иванов в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Виргиния Захариева

Виргиния Захариева е писател, артист и психотерапевт. Автор е на романа „9 зайци“, сборника с поезия “Virginii” и „Милостта на малките огледала“ – събрани есета.

Виргиния Захариева в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Йордан Ефтимов

Йордан Ефтимов е поет и литературовед, един от редакторите на “Литературен вестник”, преподавател по теория на литературата в Нов български университет.

Йордан Ефтимов в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Марин Бодаков

Марин Бодаков e литературен редактор на вестник „К“. Преподавател по журналистика в СУ „Св. Климент Охридски“. Автор на 8 стихосбирки, последната от които е „Мечка страх“.

Марин Бодаков в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Петър Чухов

Петър Чухов е автор на 11 стихосбирки, 3 книги с проза и книга за деца. Носител на Наградата на музея „Башо“ в Япония. Свирил е в различни рок групи, а с групата за поезия и алтернативен рок „ЛаТекст“ представя стихотворенията си.

Петър Чухов в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Петя Кокудева

Петя Кокудева е детски писател и пътешественик. Автор е на книгите: “Лулу”, “Малки същества”, “Питанки” и “Лупо и Тумба. Част 1 и 2”, илюстрирани от италианската художничка Ромина Беневенти. Носител е на награда “Южна Пролет” за дебют и “Христо Г. Данов” в категория “Детска книга”.

Петя Кокудева в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Румен Баросов

Румен Баросов е главен редактор на списанието за литература и други наслади “Ах, Мария” и един от 12-те му основатели през 1990 г. През 1995 г. създава Фондация за българска литература, която издава български и преводни автори. Сценарист е на няколко късометражни анимационни филми.

Румен Баросов в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Стефан Иванов

Стефан Иванов е поет и драматург. Автор е на стихосбирките „4 секунди лилаво” (2003), „Гинсбърг срещу Буковски в публиката” (2004), „Списъци” (2009) и „Навътре“ (2014). Носител е на наградата „София: Поетики“ (2011). Съавтор е, заедно с Иван Добчев, на пиесата „Медея – майка ми“, спечелила „Икар“ (2013) за най-добро представление.

Стефан Иванов в първата „Нощ на историите“, 22 май 2019. Снимка: Нощ на историите

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.