Снимка: Регионален етнографски музей Пловдив

Етнографски музей Пловдив разказва: Вълчи празници

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Текстът на Регионален етнографски музей Пловдив се публикува в „Сторник“ в рамките на партньорство за популяризиране на дейността на институцията. РЕМ Пловдив представя бита, културата и традициите на две етнографски групи, населявали Тракия, Родопите и Средногорието – Рупци и Тракийци. Богатата експозиция запознава посетителите с живота на хората в региона през епохата на Възраждането. Открийте Регионален етнографски музей Пловдив онлайн: Посетете уебсайта. Харесайте Фейсбук страницата.

„Сторник“ отправя покана към музеи, архиви, библиотеки, галерии, университети и други научно-образователни институции за сътрудничество в популяризирането на селищна история, етнография, генеалогия, езикознание и др. При желание, може да пишете на електронна поща info@stornik.org.

Около Архангеловден са и Вълчите празници или Вълкови деня. Те са свързани с предпазване от вълчи поразии. По това време хищниците са най-гладни, затова има ред ритуални практики и забрани, които се спазват много строго в миналото.

Стопанките не работят почти нищо – не предат, не тъкат, не плетат, не се докосват до вълна, за да не изядат вълците овцете. За да си опазят добитъка, домакините вземат два дарака, склопяват им зъбците един в друг и ги отнасят на тавана или пред кошарата, за да са склопени така и зъбите на вълка. Жените зашиват мижешком предните и задни поли на ризата си, като застават зад вратата или кошарата, за да е зашита устата на вълка. Също така замазват около огнището, зад вратата или в четирите ъгъла на стаята, при което се води ритуален разговор: „Какво мажеш?“ – „Мажа на вълците устата“.

Преди мъжете да тръгнат за полето, жените вдяват зад гърба им три пъти игла с червен конец и така ги предпазват от вълчи нападки. Ако мъж облече дреха, ушита или скроена в тези дни, ще бъде изяден от вълци. Ако пък е погребан с такава дреха, ще върколяса.

Не се разтварят ножици, за да не се отварят и устата на вълците. Остри предмети не се пипат, скриват се гребените. Не се влачи вълна на дарак, за да не си точат вълците зъбите. Бременни не бива да режат с нож, за да не се роди дете с „подрязани пръсти“. Мъжете не се бръснат, не се подстригват. Някъде слагат игла в кваса, за да може звярът да си „набоде езика“, както и пирон в огъня, който да „изгори езика на вълка“.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: