Традиционна кушия за Тодоровден в квартал Видима на град Априлци, 7 март 2020 г. Фотограф: Радослав Първанов
Традиционна кушия за Тодоровден в квартал Видима на град Априлци, 7 март 2020 г. Фотограф: Радослав Първанов

На кушия за Тодоровден или Конски Великден

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Празнуваме Тодоровден, наричан още “Конски Великден”. Това е един от подвижните през годината празници, празнува се в съботния ден от първата седмица на Великия пост, седмица след Сирни заговезни. На Тодоровден празнуват хората с имена: Тодор, Тодорка, Теодор, Теодора, Божидар, Юлиян, Юлияна.

Народът посвещава Тодоровден на здравето на конете – това е патронният празник на файтонджиите, каруцарите и конярите. Нарича се и „Конски Великден“. Едно време се организирало общо надбягване с коне, наречено кушия.

Отец Кръстьо Колев на традиционна кушия за Тодоровден в квартал Видима на град Априлци, 7 март 2020 г. Фотограф: Радослав Първанов

За коньово здраве и плодовитост жените месят хляб, украсен с подкова или конче. Раздават го в църквата и на комшиите, като по пътя тичат, подскачат и цвилят като коне.

Кушия – традиционно надбягване с коне. Източник: Стародумци. Снимка: кушия в град Априлци, 7 март 2020. Фотограф: Радослав Първанов

На Тодоровден рано сутринта стопанинът разчесва животното, сплита му гривата и опашката, украсява ги с червени конци, пискюли и чеснови скилидки – против уроки и лоши очи. Накрая със захарна вода заглажда косъма да лъщи, дава зоб и вода на коня и го извежда извън селото за кушията. Отново за коньово здраве жените пукат бакла и я нанизват на червен конец за конски гердан.


Конят е другар, помощник и имане. Хората го почитат и на този ден изразяват обичта и преклонението си пред неговата сила. Това животно привлича негативна енергия, затова го закичват със сини мъниста и червени пискюли против уроки и зли очи. Съществува поверие, че конете предусещат злото. Когато пътниците минават, а конят не иска да продължи напред и спира, значи там има нещо недобро.

На този ден момите и невестите мият косите си във вода, в която слагат сено от яслите на конете, за да растат дълги и гъсти като конските опашки. Това ритуално измиване предпазва от главоболие и световъртеж. Пак на този ден се сее баклата.

В статията е използвана информация от медията Габрово Daily. Снимките са от традиционна кушия за Тодоровден в квартал Видима на град Априлци, 7 март 2020 г. Фотограф: Радослав Първанов


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.