Проф. Стефан Дойнов. Премиера на книгата "Имало едно време в Габрово", 2009 г.

Напусна ни историкът проф. Стефан Дойнов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 19 февруари 2020 г., след продължително боледуване, почина изтъкнатият историк проф. д-р Стефан Колев Дойнов, съобщиха от Държавна агенция „Архиви“.

Роден е на 29 април 1936 в с. Царева ливада, днес в Община Дряново. Завършва история в Софийски университет „Св. Климент Охридски“. Работил е като учител в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен работник в Исторически музей Габрово. От 1981 г. е старши научен сътрудник в Института по история при БАН. През 1993-1997 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1997 е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – БАН. Преподавал е в Софийския университет.

Името му свързваме с редица задълбочени исторически изследвания в областта на Българското Възраждане. Проф. д.и.н. Стефан Дойнов е един от рецензентите и автор на предговор към книгата „Имало едно време в Габрово“ – първата книга от историческата поредица „Габрово – живият град“ на Момчил Цонев и Даниела Цонева от „Сторник“.

Бележка на редакцията – В статията е използвана биографична информация от фейсбук страницата на Държавна агенция Архиви, Институт по история на БАН и „Кой кой е в Габрово“ (изд. Габрово, 2004). В статията е използвана снимка с проф. Стефан Дойнов от премиерата на „Имало едно време в Габрово“ през 2009 г. в Исторически музей Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: