Проф. Стефан Дойнов. Премиера на книгата "Имало едно време в Габрово", 2009 г.
Проф. Стефан Дойнов. Премиера на книгата "Имало едно време в Габрово", 2009 г.

Напусна ни историкът проф. Стефан Дойнов

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 19 февруари 2020 г., след продължително боледуване, почина изтъкнатият историк проф. д-р Стефан Колев Дойнов, съобщиха от Държавна агенция “Архиви”.

Роден е на 29 април 1936 в с. Царева ливада, днес в Община Дряново. Завършва история в Софийски университет “Св. Климент Охридски”. Работил е като учител в Априловската и Вечерната гимназия в Габрово, както и като музеен работник в Исторически музей Габрово. От 1981 г. е старши научен сътрудник в Института по история при БАН. През 1993-1997 г. е началник на Главно управление на архивите при Министерски съвет. От 1997 е ст.н.с. І ст. (професор) в Института по история – БАН. Преподавал е в Софийския университет.

Името му свързваме с редица задълбочени исторически изследвания в областта на Българското Възраждане. Проф. д.и.н. Стефан Дойнов е един от рецензентите и автор на предговор към книгата “Имало едно време в Габрово” – първата книга от историческата поредица “Габрово – живият град” на Момчил Цонев и Даниела Цонева от “Сторник”.

Бележка на редакцията – В статията е използвана биографична информация от фейсбук страницата на Държавна агенция Архиви, Институт по история на БАН и “Кой кой е в Габрово” (изд. Габрово, 2004). В статията е използвана снимка с проф. Стефан Дойнов от премиерата на “Имало едно време в Габрово” през 2009 г. в Исторически музей Габрово.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.