Царица Йоанна. Източник на снимката: www.kingsimeon.bg

Царица Йоанна: Спомен за мъчениците от Кървавия четвъртък и Народния съд

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

На 1 февруари 1945 г. са произнесени първите присъди от т. нар. Народен съд над регенти, царски съветници, министри и депутати. Денят остава в историята с най-масовото произнасяне на смъртни присъди над политици, изпълнени веднага – още в нощта на 1 срещу 2 февруари 1945 г. Наречен е и „Кървав четвъртък“. Първи състав на Народния съд издава присъдите на регентите, бившите съветници на цар Борис ІІІ, министрите от кабинетите от времето на Втората световна война. Втори състав на Народния съд издава присъдите на народните представители от ХХV Обикновено Народно събрание. Днес 1 февруари се отбелязва като Ден на признателност и почит към жертвите на комунистическия режим.

„Сторник“ публикува откъс от спомените на царица Йоанна, съпругата на цар Борис III, писани и издадени през 60-те години на 20 век в Испания. В България са публикувани в началото на 90-те години:

„На осъдените, преди да ги убият бе отнета последната надежда да видят отново близките си, тъй като семействата бяха депортирани и това бе причината, поради която поисках да ги видя един по един преди екзекуцията…

…Ескортът беше подреден в двора на Съдебната палата от входа към ул. Алабинска. По този път се простираше конвой от шест камиона, към които бяха отправени жертвите. Беше дадена заповед да се удря и убива всеки, който протестираше, повишавайки глас. Един млад депутат, Иван Батембергски, извика: „Помощ“, но веднага му бе счупен черепа с приклад. Друг, министърът Тодор Кожухаров, инвалид от войната и блестящ писател, вървеше, опирайки се на бастун; изведнъж извика: „Не трябва да плачем за нас, а за България.“ И запя националния химн „Шуми Марица“. Бе убит с удар от револвер. Тримата регенти Кирил, Филов и Михов бяха изведени последни заедно с двама тежко болни осъдени. Качиха ги на един полупразен камион. Духаше леден вятър.

…В гробищата на София бяха паднали няколко бомби, отваряйки много широки ровове. Осъдените бяха накарани да слязат на малки групи в близост до тези „вече готови“ ями. Някой, не виждайки строен наказателния взвод, попита дали ще трябва да чакат на това място и с този ужасен северен вятър. Бе отговорено набързо, че ще бъдат убити един по един. Наистина, двама екзекутори бяха готови с автомати в ръце. …


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи: