Истории

Къщите с акт за раждане и име

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Има къщи, върху чиито фасада сякаш е отпечатан актът им за раждане – имат си година и име. На най-видно и високо място на някои къщи са изписани инициалите на собственика им – първите букви на името и фамилията на този, който ги е построил. Не открих такава снимка в архива си, но има много такива, особено по селата. Днес минах покрай една кооперация в центъра на София, на чийто праг беше изписана годината 1941. Спомних си и за друга снимка – на софийска кооперация, която се казва „Слава“. 

Надпис над входа на жилищна кооперация на ул. „Ивайло“ в София. Снимка: Момчил Цонев

И ето как отминава архитектурната слава… Или може би как остава, въпреки времето и натиска на новото. Чувствам се като археолог – разполагам само с година, име или просто инициали и трябва да разкрия цялата история, всъщност, цяла вселена от множество истории, заседнали между етажите, скрити зад стените, наслоили се като прах по рафтовете. А вашите къщи и кооперации какви истории и спомени пазят?“

Присъедини се към групата Имало едно време в България, разкажи история.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Момчил Цонев е културен мениджър, журналист и писател. Създател и главен редактор на сайта Stornik.org. През 2019 г. е обявен за един от най-изявените млади личности на България и е избран в класацията “40 до 40” на Дарик. През 2020 г. е номиниран за "Будител на годината" в кампанията на БНР. Сред националните му начинания са събитийния формат "Нощ на историите", общността за добротворчество “Добрите българи”, фестивалът за улични изкуства 6Fest. Създател е на множество културни инициативи в родния му град Габрово като първата градска компютърна игра Gabroville, първата градска онлайн енциклопедия Gabrovowiki, Онлайн музей на Габрово Gabrovomuseum.bg, поредицата исторически книги "Габрово - живият град" и др.

error: Съдържанието на сайта е защитено