Година на входа на жилищна кооперация на ул. "Уилям Гладстон" в София. Снимка: Момчил Цонев
Година на входа на жилищна кооперация на ул. "Уилям Гладстон" в София. Снимка: Момчил Цонев

Къщите с акт за раждане и име

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Има къщи, върху чиито фасада сякаш е отпечатан актът им за раждане – имат си година и име. На най-видно и високо място на някои къщи са изписани инициалите на собственика им – първите букви на името и фамилията на този, който ги е построил. Не открих такава снимка в архива си, но има много такива, особено по селата. Днес минах покрай една кооперация в центъра на София, на чийто праг беше изписана годината 1941. Спомних си и за друга снимка – на софийска кооперация, която се казва „Слава“. 

Надпис над входа на жилищна кооперация на ул. „Ивайло“ в София. Снимка: Момчил Цонев

И ето как отминава архитектурната слава… Или може би как остава, въпреки времето и натиска на новото. Чувствам се като археолог – разполагам само с година, име или просто инициали и трябва да разкрия цялата история, всъщност, цяла вселена от множество истории, заседнали между етажите, скрити зад стените, наслоили се като прах по рафтовете. А вашите къщи и кооперации какви истории и спомени пазят?“

Присъедини се към групата Имало едно време в България, разкажи история.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.