Лала и Пейо Койчеви от троянското село Гумощник. Снимка: Личен архив
Лала и Пейо Койчеви от троянското село Гумощник. Снимка: Личен архив

Как потъването на “Титаник” събрало двама влюбени от Троянско

Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Събрала информацията: Елеонора Авджиева, директор на Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.

В началото на XX век осем души от троянското село Гумощник тръгват за Америка с печално известния кораб „Титаник“.

Двама от пътниците от село Гумощник – Лазар Минков и Пейо Колчев – оставят бременните си жени в България. Децата се раждат след смъртта на бащите си – момче и момиче. Майките кръщават децата на загиналите си съпрузи – Лала и Пейо. Когато порастват, двамата се залюбват и създават семейство. Хората от селото казвали: „И двамата сте сираци от онзи кораб. Като че ли съдбата е решила всичко да ви е еднакво, да сте заедно“. Любовната история от село Гумощник е не по-малко въздействаща от тази, която разказва Джеймс Камерън във филма „Титаник“.

След гибелта на българите от Гумощник, в тяхна памет близките и съселяните им издигат в църковния двор на селото скромен паметник (кенотаф) с имената им от едната страна и с надпис от другата: В памет на потъналите в Атлантическия океан с парахода „Титаник” – 1912 г.

 И други троянски села дават кръвен данък в тази световна трагедия – Терзийско, Белиш, Дебнево, махалите Малка Рибна и Кнежки лъг в Троян. Народната мъка сътворява песента „Пуста да остане таз Америка“. Тя се пее в целия Троянски край, като се променят само имената на загиналите хора. Като всяка народна песен, и тази няма конкретен автор и се разпространява от уста на уста, до ден днешен.

През 1999 г. журналистът Ахилеас Лилов заснема репортаж за загиналите на „Титаник“ от село Гумощник, който е излъчен в предаването „Панорама“ на Българската национална телевизия. Същата година президентът Бил Клинтън посещава България и му е подарена касета с репортажа. Днес архивите на Белия дом пазят информация за малкото троянско село, чиито жители стават част от световната трагедия на път за мечтаната Америка.

Тази статия на “Сторник” се публикува в партньорство с Музей на народните художествени занаяти и приложните изкуства – Троян.


Ако Ви е харесала статията, споделете в социалните мрежи:

Подкрепете ни да стигнем до повече хора, като харесате страницата ни в социалната мрежа Фейсбук:

 

Как да публикувате стара дума, обичай, родова или селищна история, песен, легенда, рецепта или спомен от миналото в "Сторник"?

Фейсбук

Ако искате да споделите стара дума и свързан с нея народен обичай, легенда, песен, рецепта – присъединете се към Фейсбук групата „Задруга на Стародумците“. Ако искате да споделите история за вашия род или селище, за историческо събитие, личност или място – присъединете се към Фейсбук групата „Имало едно време в България“.

По електронна поща

Ако не използвате Фейсбук, можете да ни пишете на електронната поща info@stornik.org.