„Сънят на сезоните“ – Театър за слушане, вдъхновен от истински житейски истории на възрастни хора

Произведението е вдъхновено от житейски истории на възрастни хора, интервюирани през април 2021 г. в 10 населени места – с. Климент и Каравелово в община Карлово, с. Гъбене, Враниловци, Драгановци и Яворец в община Габрово, с. Сухозем в община Калояново, в градовете Плачковци, Етрополе и София. Интервюиращ е Момчил Цонев – журналист, писател и създател на историческия сайт “Сторник”. Освен интервютата на живо екипът събира 30 писма от цяла България: с. Айдемир, община Силистра; с. Горско Сливово, община Летница; село Логодаж, община Благоевград; с. Долна Диканя, община Радомир; село Байкал, община Долна Митрополия; с. Благово, община Монтана; с. Салманово, община Шумен; Габрово, Пловдив, Стара Загора, Варна, Търговище, Враца, Плевен, Велико Търново, Свищов, Шумен и София.

Автор на идеята и концепцията на “Сънят на сезоните” е актрисата Мануела Саркисян. В разговорите с възрастните хора екипът търси преломни моменти в живота, примери за извор на сила, смисъла зад появата на трудности, бушуващи чувства и преживявания. Така се събира огромен материал от лични разкази, дори споделени поетични и прозаични произведения, които стават вдъхновение при създаването на драматургичния текст на пиесата, чийто автор е Радослав Чичев – радиожурналист и писател.

В „Сънят на сезоните“ има 5 главни действащи лица. В ролите влизат актьорите Маргарита Петрова, Веселин Петров и Мануела Саркисян, както и самият драматург Радослав Чичев и Василена Камбурова, която е само на 7 години. Музиката и звуковата среда в представлението са създадени от Александър Евтимов – Шаманчето и Александър Даниел. Художник на визията на материалите за произведението е Миглена Папазова.

Радиопремиерата на представлението е на 29 октомври 2021 г. в предаването „Аларма“ по програма „Христо Ботев“ на Българското национално радио.

Проектът се реализира с финансовата подкрепа на Национален фонд “Култура” и в партньорство с две инициативи, които свързват младежи с възрастни хора в села от различни краища у нас – “Приеми ме на село” на Община Габрово и “Резиденция Баба”, вестник “Трета възраст” и “Фотопавилион”. 

Екип на „Сънят на сезоните“

Автор на идея и концепция: Мануела Саркисян 

Драматург: Радослав Чичев 

В ролите: Маргарита Петрова, Веселин Петров, Радослав Чичев, Мануела Саркисян и Василена Камбурова

Музика и звукова среда: Александър Евтимов–Шаманчето и Александър Даниел

Художник: Миглена Папазова  

Координатор и интервюиращ: Момчил Цонев

Аудиопредставление

Може да слушате аудиопредставлението „Сънят на сезоните“ ТУК: